Zorg voor betrokkenheid

Peuters hebben de aandachtsspanne van een goudvis. Ben je net bezig met een spelletje, roepen ze al om een ander spelletje, een liedje of een grapje. Het zijn net grote mensen die peuters!

Een goudvis heeft overigens een aandachtsspanne van 9 seconde

Neem het kabouterpad. De peuters rennen van kabouter naar kabouter. Als juf hobbel je er achteraan. Bij de kabouter probeer je braaf de opdracht voor te lezen. Maar de peuters zijn alweer weg… Op naar de volgende kabouter. Er is wel betrokkenheid, bij de kabouters… maar geen focus voor de natuur!

Als je echt iets van een peuter wil, dan moet je hem uitdagen. We gaan een dier helpen, een probleem oplossen, iets maken voor iemand! Dat is een avontuur voor peuters!  Kinderen voelen zich betrokken. Ze hebben er zin in!

Bijvoorbeeld

Er is een kip jarig, hoera!

Je komt met een knuffel van een kip (of mooier een echte kip) bij de kinderen.

Dit is Klara en ze is jarig! Ze is twee geworden vandaag. Wat is ze lief hè? Zullen we een liedje voor haar zingen?

Kip wil de hennen en de hanen trakteren op taart. Maar zelf kan ze geen taart maken. Willen jullie haar helpen? Wat zouden kippen lusten?

Ga met de peuters op zoek naar alles wat de kippen lekker vinden. Wat doet dat zakje maiskorrels in de boom? En hier in die molshoop, daar woont misschien wel een regenworm. Kijk daar, daar ligt zomaar een appel onder de boom. Lust de kip die ook? Je hoeft niet eens echte kippen te hebben. Of een boomgaard met appels… Verbeelding doet wonderen!

Met alles wat ze vinden, gaan ze aan buitentafels mooie taarten maken. De appel die moet natuurlijk in stukjes worden gesneden… Doe je voorzichtig met je mes?En hoe ziet de taart eruit? Misschien maak je een regenboogtaart. Of je maakt een gezichtje. En de worteltjes die kunnen misschien wel dienen als kaarsjes. Twee worteltjes heb je nodig.

Echte kippen of knuffels?

Ik doe deze activiteit zelf vaak op een plek met scharrelkippen. We gaan naar ze toe. En gaan op krukjes zitten. De taarten staan in het midden. Van heinde en verre komen hennen en hanen aangerend om van de taart te smullen.

Maar soms heb je geen echte kippen… Peuters zitten daar niet mee. Dan komen de knuffels op visite bij kip. Of de kinderen zelf. En de taart? Die eten de peuters zelf wel op.

Focus en vrijheid

Met deze activiteit richt je de focus van kinderen op de kippen. Je maakt er een verhaaltje van. Of je het nu met echte kippen doet of met knuffels die bij kip op haar verjaardag komen, maakt op zich niet zoveel uit. Jij en de kinderen zijn bezig met feest. Want Kip Clara is jarig en dat moet gevierd. Je kunt de activiteit nog uitbreiden! Wat hoort er bij feest? Slingers, de jarige krijgt een hoed op, er wordt gezongen… en dat kan allemaal buiten, allemaal in de natuur. De kinderen hebben eigen inbreng en kunnen zelf kiezen wat ze willen doen… En aan het eind is het kippenfeest!

Driedaagse training Natuurlijk Spelen in Deventer

Als je je verplaatst in een peuter die buiten de natuur ontdekt, dan kun je zo heel veel thema’s verzinnen. Over bomen, over molletjes, muizen, wormen en spinnen. Wil jij je kinderen ook veel meer natuurlijk laten spelen? Je kunt nog meedoen met de driedaagse training in Deventer in maart en april. Later dit jaar volgt er ook nog een training in Belgisch Limburg. Ook goed te doen voor mensen in Nederlands Brabant en Limburg.

Nog veel meer avonturen

We hebben nu acht voorbeeldavonturen beschreven. Deze kun je downloaden op deze website voor 5 euro 95 per stuk. In de mooi vormgegeven downloads staat bondig beschreven wat je kunt doen en kunt verzamelen om met je peuters op avontuur te gaan rondom bepaalde thema’s. Je vindt avonturen over piraten, blote voeten, dino’s, konijnen, kraaien, kippen en mollen.  Alle avonturen heeft ons schrijfteam zelf uitgetest in de praktijk. Er staan er ook nog een aantal die geschikt zijn voor oudere kinderen.

Hier kun je de avonturen downloaden.