Luisteren als een haas, snuffelen als een hond

Kijken doe je met je ogen! Maar je peuter kijkt niet alleen, het gebruikt alle zintuigen om de dingen om zich heen te ontdekken

Op speurtocht met je zintuigen

In je tuin of je balkon is vaak van alles te beleven. Zeker als je deze een beetje natuurlijk hebt ingericht. Beleven, doen peuters met al hun zintuigen! Daar kun je gebruik van maken! Kijk die tomaat is rood, dat is natuurlijk leuk, maar een tomaat voelt ook glad, ruikt een beetje raar, als je hem op de grond gooit, dan stuitert ie niet zoals een voetbal. Er zit nog een groen stukje op. Hij smaakt wat zoet en er zit water in. Allemaal heel interessant voor je peuter!

Je kunt de hele dag spelletjes doen met zintuigen! Neem een lege eierdoos en vraag je kind om dingen te zoeken die allemaal anders aanvoelen! Doe een geurenspeurtocht door de kamer, de keuken of de tuin. Wat ruikt lekker, wat ruikt minder lekker. Laat je kind je leiden. Als die aan boeken wil ruiken (heb je dat laatst nog gedaan?), zeg dan niet dat boeken niet ruiken. Dat doen ze namelijk wel.

Ga naar buiten en laat je peuter de geluiden om zich heen horen. Wat hoor je? Een kip, een auto, een fiets, de wind, het ruisen van de bomen. Wees even heel stil en tel op je hand alle verschillende geluiden! Super mooie oefening om wat rust te brengen.

Meester Haas

Laat een knuffel de meester of juf spelen! Hiervan maken we gebruik in het avontuur Meester Haas geeft Zintuigenles. Haas leert de kinderen luisteren, hond kan heel goed snuffelen. Slang kan weer van alles voelen, enzovoorts. Onze avonturen zijn in deze bijzondere tijden behoorlijk afgeprijsd. Voor 2,95 per stuk, kun je ze downloaden in de winkel. Net zolang tot wij zelf weer in groepjes met de peuters naar buiten mogen!

Hier kun je onze avonturen downloaden