Jonge kinderen? Laat ze lekker spelen!

Is jouw peuter of kleuter ook thuis? En hoe gaat het? Wil je je jonge kind nu zelf wat leren, of laat je ze helemaal vrij? Iedereen kiest wat anders, denk ik. Ik zou zelf kiezen voor iets er tussenin. Jonge kinderen, leren door te spelen en te ontdekken. Ze leren door zintuiglijke ervaringen en door bijvoorbeeld naar verhaaltjes luisteren. Als je helemaal niets aanbiedt, zijn ze snel verveeld. Als je ze teveel aanbiedt, raken ze overprikkeld. Of je probeert ze iets te leren waar ze nog niet aan toe zijn. Het luistert heel nauw. Blijf goed kijken, hoe jouw kind reageert!

Hoe wij het zouden doen, lees je hieronder. Kun je inspiratie gebruiken? In onze webshop kun je nu met een behoorlijke korting onze avonturen downloaden.

Avonturen met korting downloaden

Verhalen en fantasie aanbieden

Jonge kinderen zijn gek op fantasiespel! Veel mooie verhalen zijn ontstaan, doordat de schrijver ze eerst vertelde aan zijn of haar kinderen. Speelgoed, knuffels, poppen, autootjes, huisdieren, planten en dieren in de tuin, spelen als vanzelf een rol in die verhalen. Een goed verhaal wordt in delen verteld. Niet te lang, niet te vastomlijnd, doe het gewoon. Vertel iedere dag iets over wat er gebeurt is en wat er morgen weer voor avonturen gaan gebeuren. De kinderen komen als vanzelf met spelideeen. Ze willen de heks spelen, of de dokter (niet zo raar in deze gekke tijden). Laat ze als het even kan, buiten spelen, als het kan in de achtertuin. Daar zijn ze vrij! Eventueel ook in het park, maar dan moet je wel mee natuurlijk. Dus laat ze roeren in een kookpot. Laat ze de hond beter makenĀ  (zolang die mee wil doen), of anders de knuffelhond. Geef ze spullen voor een hut in de tuin. Een deken of een laken, een paar takken, wasknijpers, touw en laat ze lekker zelf bouwen! Als ze hulp nodig hebben komen ze het wel vragen.

Zintuigen

We zijn geneigd te denken dat een peuter of kleuter nog weinig taal heeft. Het kan niet schrijven, nog niet zo goed tekenen, als ze heel jong zijn nog niet goed praten. Maar een kind heeft wel honderd talen. Het kan dansen, zingen, kleuren, bouwen, schreeuwen, balanceren, spelen, gillen, knutselen en nog veel meer dingen om zich mee uit te drukken. Een kind ontdekt de wereld net zo goed met z’n neus en z’n handen als met z’n ogen. Zintuiglijke ervaringen zijn super om aan te bieden. Bij baby’s en dreumesen zijn tactiele ervaringen misschien wel het belangrijkst. Peuters en kleuters hebben meer mogelijkheden, maar zijn er vaak dol op om bijvoorbeeld modder door hun handjes te laten gaan, of papa helpen met deeg kneden als die een taartje bakt. Of lekker in de grond te wroeten en te helpen met plantjes neerzetten, oogsten, zaaien enzovoorts.

Je hoeft niet een heel blotevoetenpad aan te leggen, om je peuter of kleuter die zintuiglijke ervaring te geven. Gewoon vaak op blote voeten buiten lopen, is al genoeg. Laat ze het maar ervaren, hoe het gras anders aanvoelt dan de warme tegels, of hoe aarde en modder lekker aanvoelt tussen de tenen.

Zet binnen geurende bloemen neer, of kook iets wat bijzonder lekker ruikt zoals soep of appelmoes. Laat de kinderen meehelpen met koken. Laat ze proeven, ruiken, voelen. Zet tijdens het spelen eens rustgevende natuurgeluiden op, luister eens bewust naar de vogels of het ruisen van de bomen. Er is zoveel, wat het leven mooier maakt voor je kind en voor jou!

Peuters in het Wild

Op sommige plekken bieden wij normaal activiteiten aan. Dat doen we dolgraag, maar het kan nu even niet. We willen je graag blijven inspireren met dit soort blogs, maar ook met onze uitgewerkte activiteiten die je kunt downloaden. Die kun je ook als ouder aanschaffen. Speciaal voor deze gekke tijden, hebben we alles voorlopig in prijs verlaagd (zeker tot de scholen en peuteropvang weer begint). Kijk eens of er iets leuks bij zit voor je! We zien je graag weer, als de tijden weer wat beter worden – en zo lang, hopen we dat je geniet van je extra tijd met je jonge kinderen. Want eigenlijk is dat ook al heel mooi!

Koop hier je downloads