Op avontuur met je peuter of kleuter

Het wordt voorjaar. Er is buiten van alles te beleven met je kinderen. Peuters en kleuters hebben nog zoveel fantasie. Dus geniet van je tijd samen, trek de natuur in. Ver weg hoef je niet. Soms is er in je groene achtertuin of het park al genoeg te beleven.

Laat tijdens jullie ontdekkingstochten je kind het tempo bepalen. Ziet ze een dikke hommel, ga er dan even bij zitten. Kijk eens wat die allemaal doet. Laat je kind dat ontdekken en aan jou vertellen. Als jij alles gaat vertellen, dan is de magie verbroken! Alles wat je nodig hebt is tijd en aandacht! En ook flexibiliteit… want er is nog zoveel te beleven. Papa, handje… Je kind wil over een boomstam lopen! Maar dat is nog best eng en af en toe een handje is heel erg fijn! Hoor je dat geroffel. Het is een specht! Ze hakt naar nestje in een boom. Hoor je dat gepiep! Dat zijn de jonge spechten! Vijf minuten staan we te wachten onder de boom tot vader specht eten komt brengen!

Maak van je achtertuin een natuurlijk speelparadijs! Leg een vuilniszak in de zandbak en stort die vol met water. Zorg voor wat stenen en takken om mee te spelen. Neem de dino’s mee naar buiten, poppetjes en speelgoedauto’s en laat je kind een eigen wildpark maken! Eindeloos plezier gegarandeerd!

 

Als gastouder, PM-er of leerkracht mag je ook met ze mee naar buiten.

Niet alleen als ouder heb je het voorrecht om met je kind de natuur in te trekken. Ook gastouders, pedagogisch medewerkers en kleuterjuffen en -meesters (solliciteer nu voor zo’n topbaan, ze hebben je nodig!) mogen met ze mee! Soms zoek je naar inspiratie om ze mee op avontuur te krijgen, alhoewel er vaak niet veel voor nodig is.

Kijk wat juffie heeft gevonden. Een schatkaart! En een brief van de piraat! Er is een schat verstopt! Hoe komen we er achter waar? Zullen we eens zoeken naar aanwijzingen!

Meester heeft een handpop van een mol! Wat gaat er gebeuren? Mol vertelt dat z’n tunnel is ingestort. Er is een bulldozer overheen gereden. Mag hij nu in het park komen wonen? Wonen hier al mollen? Hoe kun je dat ontdekken? Kunnen jullie een nieuw huis maken voor de mol?

Peuters in het Wild biedt inspiratie en gezelschap!

Peuters in het Wild heeft een webshop vol met inspirerende programma’s die je kunt downloaden. Bijvoorbeeld het avontuur ‘mol komt hier wonen’ en ‘Hoera ik ben een piraat’.

Peuters in het Wild geeft trainingen voor (gast)ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

De eerste waar je aan mee kunt doen is op 11 mei in Rotterdam.

In onze agenda zie je waar je met ons mee kan! Ook op onze facebookpagina delen we initiatieven van onze Peuters in het Wild – begeleiders.

Met deze training kun je je ook aansluiten bij Peuters in het Wild. Dan helpen wij jouw activiteiten te promoten, vooral via onze facebookpagina (vind hem leuk!). Een licentie kost 50 euro per jaar. Je kunt ook geheel vrijblijvend aan de training mee doen.

Peuters in het Wild maakt deel uit van een groter netwerk, namelijk Natuur is een Feest. Je kunt je bij Natuur is een Feest aansluiten als je feestjes wilt aanbieden in de natuur of BSO activiteiten wilt verzorgen. Onze website bestaat nu bijna zeven jaar. En we krijgen zo’n duizend aanvragen per jaar binnen voor betaalde kinderfeestjes en andere activiteiten. Je kunt op 25 mei of op 15 juni een training volgen om je te laten inspireren hoe je leuke natuurfeestjes kunt gaan geven. Ook aan deze training kun je vrijblijvend meedoen.

Voor mensen die zich echt willen verdiepen in natuurlijk buitenspelen, waarom dat belangrijk is, hoe dat integreert in het pedagogisch beleidsplan of in de VVE, organiseren we driedaagse trainingen, beide in september.

Een in het Belgische Hasselt (tussen Eindhoven en Maastricht)

en eentje bij Natuurspeeltuin de Natureluur (straks de Natuurkamer) in Amsterdam