Peuters in het Wild groeit, maar blijft spelen!

In het voorjaar van 2014 werd het idee voor Peuters in het Wild geboren.

Bart de Koning was net terug van een studiereis naar Berlijn. Daar zag hij peuters vrolijk rondhuppelen door het bos. Inet Dunnewind kende iemand die haar peuter had op een Forest School in Engeland. ‘Moeten wij niets met peuters’, vroegen we elkaar. Daar is maar heel weinig voor!

Al heel snel kwamen we op een leuke naam: ‘Peuters in het Wild’. Ha dat klinkt leuk en aanstekelijk! Inet ging een boekje schrijven. En Bart pakte het meteen groot aan. Clubjes moesten er komen voor peuters met hun ouders! In het najaar 2014 was de eerste serie peuters in het wild-activiteiten een feit, in het Frankendaelpark in Amsterdam Oost. Voorjaar 2015 gaven we onze eerste training Peuters in het Wild voor zo’n twintig deelnemers.

Ondertussen ging de wereld verder. En in die wereld groeide ook Peuters in het Wild. Met hollen en stilstaan. Soms stopten initiatieven weer. Soms was er opeens geld vanuit een fonds. Zo gingen we talloze malen met ouders en peuters van een VVE groep naar het park.

Eerst had Peuters in het Wild een plekje op de website van Natuur is een Feest. Sinds voorjaar 2018 is er een eigen website. www.peutersinhetwild.nl. Er zijn talloze trainingen gegeven voor heel veel belangstellenden, ook op maat voor de kinderopvang. Sommige bedrijven hebben het concept  ‘Peuters in het Wild’ geïntegreerd in hun werk. Anderen zijn licentiehouder geworden en begeleiden activiteiten.

We ontwikkelen ‘avonturen’, waarvan we proefondervindelijk weten dat ze goed werken. Deze kun je kopen in onze webwinkel. Steeds vaker worden we gevraagd als gastbegeleider van peutergroepen. Zo werken we o.a. voor Kinderrijk, Kinderdagverblijf SamSam en Kinderopvang Kattekop en nog meer incidentele opdrachten.

We zijn net vier jaar oud geworden. Gelukkig blijven we spelen! En we ontwikkelen de wijsheid om dat over te dragen.

Inspireren van onderop

We maken als Peuters in het Wild deel uit van een wereld aan initiatieven om de kinderopvang te vergroenen. Waar anderen als het IVN en Groen Cement heel goed de Groene Kinderopvang landelijk op de kaart zetten, probeert Peuters in het Wild  meer van ‘onderop’ te inspireren. Er zijn zoveel bevlogen pedagogisch medewerkers, gastouders, kleuterdocenten, natuurgidsen, kindercoaches enzovoorts. Die willen we graag motiveren en trainen om vaker natuurlijk en avontuurlijk te spelen met peuters. Met de middelen die ter beschikking staan, maar soms ook met tips om de omgeving geschikter te maken.

Hoe doen we dat?

Door geregeld ‘open’ trainingen aan te bieden door het hele land.

Door maatwerktrainingen aan te bieden aan kinderopvang of op groene locaties, soms in opdracht van gemeentes of natuurcentra.

Door training on the job activiteiten met pedagogisch medewerkers en gastouders.

Door op aanvraag activiteiten te verzorgen voor kinderopvang, peuterspeelzalen, maar we verzorgen ook particuliere feestjes met peuters en kleuters.

Verdieping

In 2019 bieden we ook langere trainingen, waarmee je je kunt profileren als specialist natuurlijk- en avontuurlijk spelen in de kinderopvang. In het voorjaar gaan we dit uitproberen in Hasselt, Belgie, samen met Meander Pedagogisch Bureau. Voor zowel Belgische als Nederlandse deelnemers. En mogelijk komt er ook een langere training in Oost Nederland.

Wil jij ook meedoen?

Op zaterdag 6 oktober 2018 geven we nog een peuters in het wild-training in Arnhem. Daar is nog plek voor.

Verder kun je dit jaar ons vragen voor maatwerktrainingen of activiteiten bij jullie op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Volg onze facebookpagina: www.facebook.com/peutersinhetwild voor het laatste nieuws over nieuwe trainingen en lokale evenementen.

Je kunt ons bereiken door een mail te sturen aan info@peutersinhetwild.nl

of te bellen of te appen met 06-29096804.

 

 

 

 

 

3 gedachten over “Peuters in het Wild groeit, maar blijft spelen!”

  • Nog steeds goed bezig Bart ik mis het werken in het wild wel, ik probeer te doen wat mogelijk is maar stuit op verschillende aspecten die jij en ik niet voor mogelijk houden. Succes Bart. (Gompie)

  • Dank je Wilma. Ja politiek… daar willen we niks mee te maken hebben… Wil je geen peuters in het wild begeleider worden Wilma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.