Peuters hebben de aandachtsspanne van een goudvis. Ben je net bezig met een spelletje, roepen ze al om een ander spelletje, een liedje of een grapje. Het zijn net grote mensen die peuters!

Een goudvis heeft overigens een aandachtsspanne van 9 seconde

Neem het kabouterpad. De peuters rennen van kabouter naar kabouter. Als juf hobbel je er achteraan. Bij de kabouter probeer je braaf de opdracht voor te lezen. Maar de peuters zijn alweer weg… Op naar de volgende kabouter.

Als je echt iets van een peuter wil, dan moet je hem uitdagen. We gaan een dier helpen, een probleem oplossen, iets maken voor iemand! Dat is een avontuur voor peuters! Wij zijn zulke avonturen aan het beschrijven. Op deze site kun je ze vinden en downloaden.

Bijvoorbeeld

Er is een kip jarig, hoera!

 Je komt met een knuffel van een kip (of mooier een echte kip) bij de kinderen.

Dit is Klara en ze is jarig! Ze is twee geworden vandaag. Wat is ze lief hè? Zullen we een liedje voor haar zingen?

 Kip wil de hennen en de hanen trakteren op taart. Maar zelf kan ze geen taart maken. Willen jullie haar helpen? Wat zouden kippen lusten?

 Ga met de peuters op zoek naar alles wat de kippen lekker vinden. Wat doet dat zakje maiskorrels in de boom? En hier in die molshoop, daar woont misschien wel een regenworm. Kijk daar, daar ligt zomaar een appel onder de boom. Lust de kip die ook? Je hoeft niet eens echte kippen te hebben. Of een boomgaard met appels… Verbeelding doet wonderen!

Met alles wat ze vinden, gaan ze aan buitentafels mooie taarten maken. De appel die moet natuurlijk in stukjes worden gesneden… Doe je voorzichtig met je mes?En hoe ziet de taart eruit? Misschien maak je een regenboogtaart. Of je maakt een gezichtje. En de worteltjes die kunnen misschien wel dienen als kaarsjes. Twee worteltjes heb je nodig.

Echte kippen of knuffels?

Ik doe deze activiteit zelf vaak op een plek met scharrelkippen. We gaan naar ze toe. En gaan op krukjes zitten. De taarten staan in het midden. Van heinde en verre komen hennen en hanen aangerend om van de taart te smullen.

Maar soms heb je geen echte kippen… Peuters zitten daar niet mee. Dan eten ze de taart toch lekker zelf op! Reken maar dat ze de taart lusten! Want iets bereiden, dat maakt hongerig. Dat weet iedereen!

Nog veel meer avonturen

Op onze site vind je nu al een aantal avonturen. En in de loop van de tijd nog veel meer. Avonturen over konijnen, over kraaien en straks ook over piraten en over het weer. Alle avonturen heeft ons schrijfteam zelf uitgetest in de praktijk.

 

 hier kun je de avonturen downloaden.